Gelibolu Sancağı, Osmanlı, 19. yy., Env. No: 1356

10 Kas 2016

Gelibolu Sancağı, Osmanlı, 19. yy., Env. No: 1356

Kırmızı atlas kumaştan yapılmış olan sancak 17 Aralık 1959 tarihinde Gelibolu’dan gelen on iki kişilik bir heyet tarafından Mevlânâ Müzesi’ne hediye edilmiştir. Sancak I.Dünya savaşı ile Kurtuluş Savaşı’nda Mevlevi Alay ve Taburları tarafından kullanılmıştır. Sancağın bir yüzünde yeşil destarlı Mevlevi Sikkesi üzerinde “Yâ Hazret-i Mevlânâ” altta “Mücâhidîn-i Mevleviyye” yazılıdır. Sancağın diğer yüzünde ise celi sülüs hattıyla sancak direğine parelel aşağıdan yukarıya doğru “Besmele”, yatay halde de “Nasrun minallâhi ve fethün karîb” (Yardım Allah’tandır ve fetih yakındır.) (Sajf:i3), “Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah, vecâhidu fillâhi hakka cihâdihi” (Allah uğrunda hakkıyla cihâd edin.) (Hacc:y8’den bir bölüm) yazılıdır.

Sancaklar
About Mevlana Rumi